Tuesday, 12 August 2008

Copenhaga


Am fost si la Copenhaga weekend-ul trecut. Cristina Z. s-a mutat acolo in primavara si acum i-am intors vizita din Aprilie, impreuna cu Carmen. Excursia a fost foarte misto - girls on holiday :) ; a inceput cam prost, cu avionul nostru plecand cu intarziere de 1 ora si jumatate(exact cit dureaza zborul). In loc de 22:30 am ajuns in CPH la 00:00, cind nu mai era nici metrou nici nimic. Asa ca am luat un taxi in care a ajuns sa imi fie mai frica decit in avion, omul a mers cu 140-150 km/h...

Copenhaga mi-a facut o impresie ok: orasul e frumos, mare fara a fi aglomerat, cu multe spatii versio, canale, lacuri, mare, plaja. Din pacate, daca nu il ajuta vremea, devine deprimant. Daca e soare, e frumos, daca ploua (si a plouat!) te apuca asa tristetea; poate din cauza cladirilor cu aspect hamletian (multe cladiri din centru sunt construite pe la 1700+).

Am aflat multe chestii - ceea ce, avand in vedere ca nu prea stiu nimic despre tarile nordice, nici nu e de mirare. De exemplu, in 1815, danezii au tzinut cu Napoleon, impotriva englezilor, si au sfirsit prin a-si pierde toata flota; Norvegia a fost o parte a Danemarcei pina in secolul XX; daca intr-o statuie cal-calaretz (a unui rege etc.) calul are un picior ridicat inseamna ca respectivul calaret a fost ranit in batalie. Daca are doua picioare ridicate - a murit in batalie.

Am fost si in "orasul liber" Christiania, in fapt un cartier "hippie" in centru orasului, destul de misto, un fel de 2 mai fara plaja :) Ne-am plimbat, am stat cu Carmen la o terasa gen Piranha 2000, ne-am uitat la oamenii care vindeau droguri... (ilegale in Danemarca dar oarecum tolerate in Christiania; in Christiania nu exista politie).

Per total, super interesant, mi-ar placea sa ma mai duc pentru ca sunt foarte multe chestii de vazut/ facut. Dar e cam trist ca vine iarna si, drept urmare, noptile vor fi foarte lungi... Daca mai si ploua, nu prea e vreme de vacanta. Poze

No comments: