Wednesday, 16 January 2008

Wijk aan Zee


Wijk aan Zee este numele unei mici localitati de la Marea Nordului unde, din 1947 se desfasoara anual unul din cele mai celebre turnee de sah. E un turneu inchis, unde participa numai mari maestri (topul momentului). Cred ca am auzit prima oara de turneul asta cind aveam vreo 8-9 ani :) . E formidabil ca, pe vremea aia, mi s-a parut ca nu o sa pot ajunge niciodata acolo, sa vad live... Mi se parea la capatul pamantului si ca e nevoie sa fii foarte, foarte bogat ca sa vizitezi (cam aceeasi impresie am avut-o mai tiraziu despre Formula 1 la Monte Carlo...)
In orice caz, locul e la doar 1 ora de Amsterdam, asa ca m-am dus duminica sa vad ce si cum (si cred ca o sa ma mai duc o data si in weekend-ul urmator). A fost frumos, pentru mine, sa-i vad pe Topalov, Kramnik, Anand, Judith Polgar :) Am fost cu Kinga, care s-a bucurat ca in turneu sunt doi unguri si nici un roman :) si a inceput sa faca calcule citi oameni destepti scot ei raportat la populatie, comparativ cu romanii.... In plus, pe linga turneul inchis al marilor maestri, mai e un open si, in weekend-ul viitor, un turneu de sah rapid.
Statiunea in sine nu e cine stie ce: marea e la 5 minute de sala de joc, plaja pustie, bineinteles, vint... Nu pare a fi atit de comercial ca la Scheveningen, ci mai degraba un stil mai "Eforie Nord" ca sa zic asa.

No comments: