Sunday, 23 December 2007

Sinterklaas


Pe 6 Decembrie in Romania se sarbatoreste Sf. Nicolae si cu asta incep "sarbatorile de iarna". In Olanda pe 5 spre 6 Decembrie se sarbatoreste Sinterklaas. Este tot un fel de mos Nicolae / Craciun, cu costum si tot tacamul, care aduce cadouri micute, care, la fel ca si la noi, se pun in ghete.
Sinterklaas e o mare-mare sarbatoare pentru olandezi. Pregatirile pentru Sinterklaas (care vine din Spania cindva in noiembrie, insotit de 4 ajutoare) incep deja de prin octombrie. Exista fel de fel de chestii traditionale: prajituri, bomboane etc. speciale pentru aceasta sarbatoare. De prin noiembrie, mosul ajunge in Olanda si este plimbat pe strazi :) mare bucurie pentru copii.
La eBuddy a venit cindva in primele zile de decembrie si ne-a adus ciocolata, bomboane, prajituri :) A fost destul de tare, pentru ca au adus un mos care a stat cam o ora in birou, a vorbit cu fiecare dintre noi cite ceva etc. Vorbea si engleza, deci nu au fost probleme :) Citeva poze AICI

Dupa chestia asta m-am uitat pe net si am citit despre acest SinterKlass, foarte interesant ce zice in Wikipedia :
"Sinterklaas contituie baza pentru figura Nord Americana a lui Santa Claus. In timpul razboiului de independenta, locuitorii orasului New York, fost oras colonial olandez - initial se numea New Amsterdam - schimbat mai tirizu pentru alte teritorii, au reinventat traditia lor de SinterKlaas. Sf. Nicolae era simbolul trecutului ne-englezesc al orasului. Numele Santa Claus este derivat din olandeza mai veche Sinte Klaas."

Concluzia este ca olandezul l-a inventat pe Mos Craciun ! :) Cumparaturi fericite !

No comments: