Sunday, 4 November 2007

Noaptea Muzeelor

Pe 3 noiembrie (ieri) a fost noaptea muzeelor : 42 de muzee din Amsterdam au fost deschise de la ora 7 seara pina la 2 dimineata, intr-un fel de party generalizat al muzeelor. Cu un sigur bilet (16.50 EUR) s-a putut intra in toate muzeele (plus, intr-o alta zi, cu acelasi bilet, se mai poate vizita unul). Muzeele au avut program special (in afara de expozitiile curente, fel de fel de prezentari / concursuri / filme etc.)
Am fost cu Petit, AlexP, Carmen, Kinga, Pranjal si Barry; eu si Petit am vazut 3 muzee : Planetariumul de la Artis, muzeul de stiinta (Nemo) si muzeul de arta moderna (Stedelijk CS). A fost superb : planetariumul a fost renovat pina acum citeva luni si acum arata excelent, am vazut un fel de desen animat :) si pe urma un film despre ce trebuie sa faci ca sa devii astronaut (ambele in olandeza, dar se intelegea destul de bine).
La Nemo, o gramada de jucarii, facute pentru a explica diverse chestii : cum se transmit caracteristi ereditare de la parinti la copii, cum putem face o mashina sa mearga cu energie electrica, despre magnetism, lumina, o gramada de chestii din fizica elementara... Nu stiu exact daca e un muzeu pentru copii, dar in orice caz mi s-a parut superb. Au un etaj intre despre adolescenti si problemele lor (de ce apar cosurile de exemplu :) ), si un altul cu galeria "Journey through the mind" - despre psihologie, creierul uman etc.
La Stedelijk deja obosisem si nu am stat decit vreo ora si ceva, timp insuficient, avind in vedere ca erau o gramda de chestii de vazut (inclusiv o ditamai expozitia Andy Warhol...). Probabil ca vom folosi biletul aici, sa vedem expozitiile pe indelete.
Una peste alta, o chestie foarte misto aceasta noapte a muzeelor. Peste tot plin de lume, dar fara sa fie super imbulzeala sau ceva. Mi-a placut tare mult.

No comments: