Friday, 5 October 2007

Groningen sau Cum am fost in excursie


Weekendul trecut, dupa ce D&D s-au dus inapoi in treaba lor, am fost cu Petit la Groningen. Groningen e un orasel in nordul Olandei, capitala provinciei cu acelasi nume. Din Amsterdam am facut doua ore si jumatate cu trenul, nu foarte mult, dar oricum am ajuns acolo pe la 8 si jumatate seara.

1. Nu ne rezervasem hotel, dar Petit gasise unul mai ieftin pe net - din pacate departe de centru. Luam autobuzul, ne ducem acolo, hotelul era chiar departe de centru, fara camere de fumatori, fara restaurant. Ne decidem sa nu stam, asa ca o intrebam pe fata de la receptie sa ne recomande alt hotel. Ne recomanda, ne cheama si un taxi, ne povesteste citeva lucruri despre orash.

2. Vine taxiul - explicam ce e cu noi si ce cautam. Tipul se ofera sa ne duca la un hostel, daca vrem, ca e mult mai ieftin, nu vrem, ok, hai sa va duc in centru atunci, sunt 2-3 hoteluri, incercati acolo, eu cred ca sunt camere libere, daca nu, va astept si va duc la alt hotel. Mergem, gasim camera din prima, chiar in buricul tirgului, la acelasi pret ca primul hotel.

3. Ne cazam, se facuse aproape 10, iesim sa cautam un birt (zapaciti de foame). Intram intr-un pub, intrebam de mancare... Era 10 si 5 minute, bucataria se inchide la 10. Oh, nooooooooo ! Imi pun mainile in cap - ok tipul de la bar zice, stati asa sa intreb la bucatarie. E ok, ne fac mancare, toate bune.

4. Hotelul oferea biciclete gratis clientilor, asa ca ne plimbam prin orash - vineri seara, toate barurile deschise, plin de lume. Groningen e orash universitar si asta se cunoaste din plin - strazile pline de tineri cu chef de petrecere.

5. A doua zi mai stam ce stam si plecam spre Steenbergen, un sat la o ora cu autobuzul. E un sat mic de tot (pe Google maps se vedeau 6 case si in rest cimp cu vaci), unde vazusem pe net un hotel dragutz. Ideea era sa stam o zi in "Olanda profunda" - departe de oras. Zis si facut, luam autobuzul, schimbam in Roden (un sat ceva mai mare) si ajungem. Din cele 6 case, una era hotelul nostru. Acolo, surpriza ! Nu aveau camere libere. Cum 'rata' mergea din doua in doua ore, stam, bem o bere, ne plimbam prin padure, apoi ne intoarcem in statie.

6. Voiam sa luam autobuzul pina in Assen, iar de acolo trenul pina in Amsterdam (pina in Amsterdam, impropriu spus, ca erau 3 schimbari de facut). Vine autobuzul, si ne dam seama ca in sfinta zi de simbata nu merge pina in Assen, ci doar pina undeva muuult mai aproape (in loc de 10 statii, face numai 3). Vorbim cu soferul, ce ne facem ? Nici o problema, zice omul, eu merg pina in Assen, dar nu am voie sa duc calatori. Asa ca imi platiti doar cele 3 statii din parcurs si restul, stati asa in autobuz, ca va duc eu pina acolo.

7. Ajungem in Assen, omul sa straduie sa ne lase cit mai aproape de gara. Luam intr-un final trenul si - dupa inca trei schimbari : tren-autobuz-tren-tren ajungem multumiti in Amsterdam Centraal. End of story, poze aici.

1 comment:

MATEI FOCSANEANU said...

Si ti-a placut Groningenul?. E cel mai tare oras de studenti din toate care exista in Olanda.