Thursday, 4 October 2007

Dit is een pen, part twee

Acum doua saptamani am inceput al doilea curs de olandeza. Primul a durat 12 saptamani, de doua ori pe saptamana, cite 3 ore. Nebunie, foarte, foarte obositor.
Acum am optat pentru un curs (in continuarea primului) care dureaza tot 12 saptamani, dar o singura data pe saptamana, tot 3 ore (de la 7 la 10 seara, dupa munca).
Daca in primul explicatiile erau in engleza, acum noul profesor vorbeste numai in olandeza. Sa zic cam 5% din curs e in engleza, si anume partea in care traduce cuvintele noi, ca sa putem intelege despre ce e vorba. Spre mare mea surpriza, inteleg ce se vorbeste. Ajuta mult faptul ca vorbeste rar... Daca nu inteleg si ii spun sa repete, repeta mai rar si atunci sigur pot sa inteleg.
Din cauza ca e o singura data pe saptamana, dar in principiu cam acelasi volum de materie trebuie parcurs, merge mult mai rapid prin curs. Partea buna e ca nu apuci sa te plictisesti si sa te uiti la ceas, partea proasta e ca e foarte obositor.

O alta diferenta fata de primul curs sunt oamenii. Prima grupa a fost foarte "gezellig" - simpatica, mai mult cu chef de distractie decit de facut teme; si oamenii erau foarte diferiti, de la englezul care lucra la ABN AMRO si venea numai in costum la curs (Ivan), la americanul cu fata de Winettou care are o afacere cu ciuperci magice :) in Amsterdam (Charles), la tipele din Filipine - una cu o firma micuta de catering (Nora), cealalta care mai cistiga un ban facind curat (Janera).
Ivan s-a retras dupa vreo luna de cursuri. Avea un super-pronuntat accent britanic (engleza adevarata, imperiala etc.) si profesorul nu il putea intelege. Trebuia sa repete de 3 ori o intrebare ca se faca inteles...
Nora s-a retras dupa 8-9 saptamani, aproape de final. A ajuns la concluzia ca nu poate sa faca fata ritmului din clasa si ar fi mai bine sa invete singura. Ea sta de mult timp aici (3-4 ani ?) si stie multe multe cuvinte. Gramatica, in schimb, e alta poveste.
Cu toate astea, Nora a venit la ultimul curs, vreo 10 minute la final. Apoi ne-a invitat la masa :) in cafeneaua universitatii. Ea si Janera facusera o gramada de mancare (pui, orez, mancare tip indoneziana, prajituri etc. etc.) pentru noi, asa, de la revedere. Mi s-a parut super tare; nu stiu daca e ceva in educatia / cultura lor sau pur si simplu asa sunt fetele astea doua. La fiecare curs ne aduceau ciocolata, cipsuri sau alte prostii... o fi ospitalitate filipineza ?!

Oamenii din noua serie par mult mai silitori :) ca sa nu zic tocilari. Isi fac temele mult mai riguros, rup cit de cit olandeza... Nu prea ne intindem la glume, sau cel putin nu inca. Poate dupa inca vreo 3-4 saptamani...

PS Petit comenteaza ca nu e bine pen. Creion este potlood; pix nu stie cum se zice :) dar oricum i se pare ca nu e bine pen.

2 comments:

Geo said...

:) Este o chestie asiatica, mi s-a intamplat si mie de mai multe ori cand am fost plecat, stii tu povestea cu unde si cat :)

Getuta said...

Tot ce se poate. Am avut o colega din Indonezia aici la eBuddy, internship pe Ajax, studenta (deci fara gramada de bani, ca lucra part-time etc.). De ziua ei a gatit acasa, impreuna cu o prietena, mancare pentru 30+ de oameni care suntem. La prinz, a venit cu oalele la firma :) si ne-a servit pe toti. A fost cea mai mare aglomerate la lunch ever :)