Tuesday, 29 May 2007

Texel


Desi nu sunt deloc cel mai religios popor din EU, olandezii dau / au liber de Inaltare (40 de zile dupa Pasti) si Rusalii (50 de zile dupa Pasti ; aici se numeste Pentecost). Deci - anul asta - 17 si 27-28 mai. Asta e o treaba foarte buna, atita ca te apuca asa un chef de vacantza si o mare lene :)
Pe 17 nu am facut mare lucru - dar in weekend-ul trecut ne-am dus pe o insula din nord - Texel (pronuntat Tessel). In mod normal se fac cam doua ore pina acolo : 1h15min cu trenul pina la Den Helder, apoi 20 de minute cu vaporashul. Noua ne-a luat insa mai mult de 4 ore (ne-am intalnit cu Barry, Kinga & co. in Centraal Station la 12:00 si am ajuns pe insula pe la 6:30). Bineinteles, in stilul romanesc :) trenul catre Den Helder a avut intirziere (am inteles ca olandezii se pricep la apa, barci etc., dar in afara de asta sa nu avem pretentii :) . Noroc ca trenurile mergeau la jumatate de ora, asa ca l-am luat pe urmatorul. Am descoperit apoi ca de fapt trebuia sa schimbam la Alkmaar ...
Den Helder e un orashel-port micutz si destul de frumusel, insa destul de plictisitor (unde sa te retragi la pensie). Cu toate astea, am stat ceva pe acolo, pentru ca magazinele erau deschise si preturile la biciclete muuult mai mici decit in Amsterdam, asa ca cei care nu aveau si-au cumparat.
Am luat apoi vaporasul si in 20 de minute am ajuns pe insula Texel, care cuprinde o gramada de pashuni si oi si vreo 4-5 sate, la distanta de 3-8 km unul de altul. Sate e cumva impropriu spus, pentru ca arata mai degraba ca niste cartiere rezidentiale de vile (poze).

No comments: