Thursday, 17 May 2007

Dit is een pen

Am inceput cursurile de olandeza ! Eu fac un program intensiv, de 12 saptamani, de doua ori pe saptamana, cite aproximativ 3 ore. La inceputul lui August, cind programul se termina, ar trebui sa fiu conversationala, sau - sper eu - macar sa inteleg ce se vorbeste in jurul meu.
Petit face si el curs, 10 sedintze, una pe saptamana. La el e ceva mai dur, din cauza ca profesoara vorbeste numai (98%) in olandeza.
Programele sunt orientate pe conversatie, mai putin pe gramatica; avem teme pentru acasa si asa mai departe, e cumva ca in clasa a cincea cind am inceput engleza.
Olandeza e foarte apropiata de germana si destul de apropiata de engleza. Cea mai mare dificultate pina acum pare a fi insa pronuntia (pentru ca, scrise, cuvintele se inteleg mult mai usor).
La cursul meu suntem 12 oameni in grupa, de proveniente foarte diferite : UK, US, Filipine, Mexic, Franta, Australia, Brazilia, Sudan, Costa Rica, Norvegia (si Romania). E interesant cum oamenii se comporta foarte diferit fata de profesor, in functie de cultura din care provin : una din tipele din Filipine, cind a fost intrebata ceva, s-a emotionat toata, s-a ridicat in picioare ca sa raspunda si apoi a uitat ce trebuia sa zica... La al doilea curs am vazut insa ca stie destul de multa olandeza de fapt. Americanul in schimb are intotdeauna ceva de intrebat si pina cind nu i se raspunde si profesorul nu ii repeta un cuvint de trei ori, pina il intelege, nu se lasa.
Olandezii nu folosesc in mod curent nici o sintagma pentru "incintat de cunostinta", intr-o conversatie informala. Expresii exista, dar se folosesc in principiu in cadru formal. Altfel, hallo, hallo, si se trece la discutie. De ce ? Pentru ca "incintat de cunostinta" e un exercitiu inutil :) - abia ai vazut omul la fata, de unde sa stii daca esti chiar incintat sau nu ?!

2 comments:

Alexandru said...

Nice. Tu stii germana, btw?
Sa mai zici asa cam cum reusesti sa avansezi etc.
Cand o vezi in scris nu pare grea intradevar, dar cand auzi mormaielile lor...

Getuta said...

Nu stiu germana deloc. Eu in principiu vreau sa inteleg ce vorbesc astia, nu sa pot eu vorbi - si dupa curs sper sa pot intelege ceva-ceva ...