Monday, 9 April 2007

Paste Olandez


A fost un Paste ciudat anul asta, in sensul ca nu prea l-am simtit. Am intrebat la servici ce se face de obicei aici de Paste - "daca esti credincios, te duci la biserica; daca nu, e doar o zi libera in plus". Statistic, olandezii nu sunt foarte credincioasi (http://www.nationmaster.com/country/nl-netherlands/rel-religion) - peste 40% se declara atei. Deci - nu prea mare inghesuiala la biserica...
Exista oarecum obiceiul cu ouale vopsite - se pot cumpara de la supermarket gata vopsite - din pacate nu am gasit roshii ci doar roz, bleu, verde (toate metalizate :) ). Ca sa vopsesti in casa, destul de complicat - trebuia sa cumpar un pachet cu 30 de oua + vopsea, ceea ce era mult prea mult. Vopsea pur si simplu nu se gaseste.
Daca ai copii mici, obiceiul e sa ascunzi ouale prin casa / gradina si piticii sa le caute, asta ar fi marea distractie de Pasti :)
Ma rog, ideea e ca in general lumea cumpara / mananca oua de ciocolata, nu "pe bune".
In rest - inghesuiala la supermarket simbata (pentru ca duminica a fost inchis si lumea cumpara fel de fel de lucruri pentru weekend-ul prelungit). Simbata noaptea n-am vazut pe nimeni cu lumanarea prin orash (oare nu se face treaba asta aici ? ) In general, nimic nu parea diferit.
Pentru citeva zile, am avut musafiri - Alex si Carmen au venit din Doncaster. A fost fun, ne-am plimbat cu hidrobicicleta, am mers prin orash, parcuri etc. am ajuns la un moment dat chiar in afara Amsterdam-ului - poze aici.

No comments: