Tuesday, 10 April 2007

Cum am ajuns aici

Am citit ieri un articol in EVZ care povestea despre romanii din BeNeLux; articolul prezenta niste prostii despre cum se poate emigra in Olanda, asa ca m-am gindit sa scriu eu adevarul :)
Deci - cum am ajuns aici.
La 1 Ianuarie 2007, Romania a aderat la UE. Din acest moment, TEORETIC, romanii nu mai au nevoie de viza de rezidentza in Olanda (news IND) - desi realitatea din teren e alta. Au insa in continuare nevoie de permis de munca (work permit) - pentru a putea lucra legal.

Una dintre modalitatile de a obtine permis de munca este prin High Skilled Migration Program - mai ales in IT, dar si in alte citeva specializari (doctori etc.). Pentru a te califica drept knowledge migrant, iti trebuie in principiu o firma care sa fie dispusa sa te plateasca peste pragul legal stabilit si sa aplice pentru tine - ca sa te integrezi in acest program.
Informatii despre HSMP se afla la ofciul de emigrare si naturalizare olandez (IND) - care are o sectiune speciala pentru acest tip de migratie.

Buuun...deci ce se intampla este ca un om aplica la joburi, gaseste unul, firma aplica pentru high-skilled program. Procedurile in Olanda dureaza cam 2-4 saptamani. Daca se aproba (care s-a intamplat cind noi eram inca la Bucuresti) - trebuie mers la ambasada si completat un formular, si primesti pe pasaport un sticker MVV (permis de rezidentza temporara). Toata distractia la ambasada a durat cam 10 minute.
Apoi pleci in Olanda, si incepe partea a doua.
Odata cu aprobarea permisului de munca (ca in cazul lui Petit), se aproba si viza de rezidentza, presupunand ca nu exista alte probleme.
In principiu pentru aceasta viza de rezidentza e nevoie de doua lucruri: cazier (sau mai degraba absentza lui :) - pe care insa noua nu ni l-au cerut) si test TBC (pe care l-am facut aici in Amsterdam). Daca totul e ok, se ia viza MVV 'complect'.
Vestea buna e ca - o data obtinuta - viza & permisul de munca sunt "mostenite" de familie - deci am si eu drept de munca. Vestea proasta e ca permisul de munca & rezidentza e emis de o anume firma pentru o anume persoana - deci dispare in momentul in care vrei sa parasesti job-ul prin care l-ai obtinut.

Pentru contracte pe perioada nedeterminata, IND da viza (rezidentza + munca) pe cinci ani. In cazul in care contractul e pe perioada determinata (cum e la Petit), viza se acorda pe durata acestui contract. In general, contractele de munca aici se fac in doi pasi: pe un an cu o luna de proba, apoi daca totul e OK se extind (ori pe inca 1+ ani, ori nedeterminat).
Dupa ce am ajuns aici, a trebuit sa facem urmatoarele lucruri pentru ca totul sa fie OK din punct de vedere legal :
- sa facem o vizita la IND, unde ni s-a lipit un sticker pe pasaport (care certifica dreptul de sedere + munca)
- sa mergem la municipalitate pentru a ne inscrie ca rezidentzi
- sa mergem la testul TBC
- sa mai mergem la sediul "local" al municipalitatii (de care tzine casa din Nieuwe Kerkstraat) pentru a ne inregistra cu domiciliul in NK 114
- sa mergem la Tax Office pentru a obtine un SoFi number (fara de care nu poti cistiga bani legal in Olanda, pentru ca nu poti fi taxat)
- sa deschidem cont in banca (musai !)
- TODO : inca o vizita la municipalitatea "generala" pentru ca sa ridicam cartzile de identitate. Eu o sa fac treaba asta probabil maine. In acel moment, procesul ia sfirsit (ura !) .

Optiver s-a ocupat de toata distractia asta, atit direct cit si printr-o firma de avocati si o agentie de relocare (respectiv, cineva care ne-a tinut de mana de-a lungul intregului proces).

2 comments:

Felix said...

Ajutator articol! Vroiam sa te intreb si daca vrei sa ramai permanent in Olanda prin High Skilled Migration Program se poate?

Si inca ceva: daca vrei sa iti schimbi jobul ce se intampla? Ok am inteles se incheie rezidenta, dar daca vrei sa continui programul prin alta firma?

Multam! :)

Getuta said...

Daca ai un contract pe termen limitat - sa zicem un an - permisul de rezidentza / munca se face pe un an. Daca ai un contract pe perioada nedeterminata, permisul se face pentru o perioada de 5 ani. Apoi se reinnoieste.

Daca te decizi sa schimbi firma, noua firma trebuie sa faca aceeasi procedura - nu sunt 100% convinsa insa, dar in principiu nu vad dece nu ar face-o. De tinut minte ca doar firmele inregistrate ca si "knowledge companies" pot aduce high-skilled migrants.

Lista firmelor care pot angaja high-skilled migrants:
http://www.ind.nl/en/inbedrijf/wonenenwerken/kennismigranten/organisaties_in_procedure.asp

Dupa un am (cred) de munca legal, poti insa aplica pentru "free-market", deci sa nu mai fii nevoit sa lucrezi musai ca high-skilled, ci in orice fel de job, fara restrictii. Asta stiu din auzite - respectiv cineva a consultat un avocat de emigrari pe tema asta si asta a fost raspunsul.