Sunday, 18 March 2007

St. Patrick's Day


Pe 17 Martie este St. Patrick's Day - sarbatoarea tuturor irlandezilor! In general se sarbatoreste in pub-uri, cu litri de bere si mare veselie. Ceea ce am facut si noi ieri, impreuna cu Barry (colegul irlandez al lui Petit) si cu altii - pe care i-am cunoscut la petrecerile recente. POZE !!!
Am fost intr-un pub numit Tig Barra (care inseamna pub-ul lui Barry ! ), linga Leidseplein, in centrul orasului. Frumos, cu steagul Irlandei atirnat la intrare si pe peretii barului, multa lume imbracata in verde (si eu, bineinteles).
Petrecerea, ca de obicei :) - lume foarte noua pentru noi, multe povestiri : de data asta am vorbit cu un portughez, venit aici in urma cu o luna, consultant SAP, si un belgian care isi da doctoratul in analiza schimbarilor climatice (mai precis, cele de acum 6000 - 10000 de ani).

Ce mi se pare surprinzator la multi oameni pe care i-am cunoscut aici e faptul ca par sa stie exact ce vor sa faca in urmatorii ani. Intrebarea aia "unde te vezi peste 5 ani ?" pe care mie imi era jena sa o pun la interviurile din RO pare sa isi gaseasca aici raspuns, macar partial.
De exemplu, Barry vrea sa cistige experienta in domeniul financiar si cam in doi ani sa se mute in City-ul londonez, unde sunt banii adevarati. Intre timp, ar vrea sa cumpere un apartament aici, cu ipoteca, pe care mai tirziu sa il inchirieze si sa isi plateasca rata.
Portughezul vrea sa stea 2-3 ani in firma de consultanta unde s-a angajat, apoi sa treaca pe freelance, unde sunt bani adevarati :) .
Belgianul vrea sa termine PhD-ul apoi fie sa intre in mediul academic, fie sa intre consultant intr-o firma cu oarece probleme de mediu. El si prietena lui slovaca asteapta terminarea doctoratului ca sa poata pleca din Olanda, de care s-au cam saturat. De ce ? Din cauza ca statul olandez ii trateaza pe cei veniti din fostul bloc comunist destul de rau, comparativ cu alte state europene. De exemplu : dupa aderarea Slovaciei, in mai 2004, cetatenilor slovaci le-a fost in continuare necesar sa obtina permis de munca pentru a putea lucra legal in Olanda (ceea ce li se intampla si romanilor dupa ianuarie 2007; chestia asta ar trebui sa fie necesara pentru inca doi ani, pina in 2009, pentru romani). Deci, in mai 2006, restrictia pentru slovaci trebuia scoasa. Din cauza unor probleme ale guvernului olandez, au amanat treaba pentru ianuarie 2007. In ianuarie 2007, au amanat-o din nou (aparent, indefinit). "Toti suntem cetateti europeni egali, dar unii sunt mai egali ca altii"....

In afara de indonezieni, nu am auzit pe nimeni care sa vrea sa ramana aici permanent. Poate in timp o sa inteleg si de ce :)

No comments: