Tuesday, 13 March 2007

Primele Impresii

Ok, deci m-am angajat la o firma destul de mititica - eBuddy.com. Oamenii astia fac web-based messenger, adica poti sta pe chat de pe o pagina de net, fara sa iti instalezi nici o alta aplicatie. Au in medie 1.7 milioane de useri pe zi, ceea ce e ceva :D - parerea mea.
Jobul in sine e de programator Java, pe partea de backend (protocoale de comunicare cu serverele de chat, de exemplu MSN / Yahoo! etc.). Partea buna e ca - cred eu - o sa invatz multe chestii. Partea proasta :) e ca nu stiu ce o sa se intample cind o sa termin de invatzat ;) . Dar pina atunci mai e.

Petit lucreaza la Optiver, o firma de trading care ne-a si platit toata relocarea aici (inclusiv ajutor pentru toate actele etc.). Firma mare, cu gramada de bani si cu - am impresia - marea calitate de a sti sa cheltuie parte din acesti bani pe oameni.

Despre viata la birou in Olanda : aparent lumea vine la 9 pleaca la 5:30 - 6:00, iar in timpul dintre munceste serios. Adica fara pauze de 20 de minute la tzigara, aberat etc. Poate e o impresie superficiala si o sa ne-o schimbam dupa 3 luni, dar deocamdata asta e.
Salariile in Olanda nu sunt mari - in sensul ca se negociaza gross salary, iar in final ramai cam cu nimic :) Dar am inteles ca asta e situatia cam peste tot in 'vechea Europa'... Impozitul e gradual - in functie de venit - si in plus mai trebuie sa contribui la fondul de pensii, asigurare de sanatate si (probabil) alte nebunii. Daca in RO toate astea nu te intereseaza, acum ajung sa te intereseze, pentru ca in functie de cit / unde platesti - ramai cu mai multi bani; si tot in functie de asta, de exemplu - asigurarea de sanatate -, dispui de o suma sau alta in momentul in care te imbolnavesti.

3 comments:

Carmina said...

Oferta astora de la eBuddy ce-a inclus? In afara de salariu, I mean.

Cat despre muncitul serios, ce pot sa zic, vad ca postul e de la 1.06 P.M :))))). Spune multe, nu?

Getuta said...

Cred ca e ora US sau ceva, pentru ca le-am scris seara acasa - primele doua :)

Getuta said...

Exista o chestie care se cheama vacation bonus, care este in valoare de 8% din salariul anual si se plateste in luna mai; asta e legea si toata lumea da banii astia; apoi, al 13-lea salariu (in functie de evaluarea de performanta), concediu etc.