Tuesday, 27 March 2007

Din nou despre case

Sa mai zic despre inchirierea de apartament, cum merge treaba aici. Se poate inchiria fie direct (daca cunosti pe cineva care inchiriaza, sau din posturi puse de proprietari pe net, dar e cam greu) sau prin agentie.
Daca e prin agentie, comisionul este de 1 luna (+TVA, daca platesti prin transfer bancar; la plata cash, fara TVA).
Mai trebuie dat un depozit - 1 luna - un fel de garantzie pentru daune aduse casei. Depozitul se recupereaza la plecarea din apartament. In plus, se plateste o luna in avans.
In Olanda exista un sistem de inchiriere de stat - respectiv apartamente pe care statul olandez le inchiriaza la preturi foarte mici (de genul 400 EUR un apartament cu doua camere etc.). Ca sa 'prinzi' asa ceva, trebuie sa te inscrii in sistemul lor - sa aplici practic pentru un astfel de apartament. Durata de asteptare este de aproximativ 7-8 ani. In plus, prin acest sistem se pot inchiria apartamente cu valoare mai mica de 500 de euro / luna, si cred ca mai e si in functie de venitul chiriasului. Oricum, durata de asteptare fiind foarte mare, nu se pune problema pentru noi.
Al doilea sistem este cel 'liber' - freemarket. Ca idee, este totusi un pic reglat de stat, in sensul ca sunt puse valori maxime de inchiriere in functie de spatiu, facilitati, zona. Depasirea plafoanelor e ilegala. La fel este ilegal sa iei un apartament prin sistemul de stat si apoi sa sub-inchiriezi.
Daca un apartament e inchiriat in mod legal (proprietarul respecta cele de mai sus), te poti inregistra la municipalitate cu adresa respectiva (ceea ce noi va trebui sa facem, dupa ca ne gasim o casa). Aparent 'semnalul' ca ceva e in neregula cu casa este refuzul proprietarului de a te inscrie la primarie.
Contractele sunt pe 6luni+ (pina la 60 am vazut, maxim, in anunturi).

Daca ai un apartament proprietate aici, si nu locuiesti in el, nu potzi pur si simplu sa lasi pe cineva sa stea in el, fie el si ruda (caz in practica: parintii au 2 case, intr-una stau ei, una o lasa unui copil - nu se poate). Esti fortat sa il inchiriezi, din cauza crizei de locuinte. Daca nu vrei, statul il poate inchiria el - prin sistemul propriu. Daca vrei - atunci pretul pe care il ceri trebuie sa fie in limitele legale (minim, maxim); daca spre exemplu inchiriezi unei rude si vrei sa ii iei mai putina chirie (sa zicem, ceva simbolic, 200 sau ceva), nu se poate, pentru ca statul nu permite - statul va inchiria casa prin sistemul propriu. Deci - respectiva binefacere trebuie sa se incadreze in limitele de pret pentru freemarket, altfel nu se poate face treaba.

3 comments:

razvan said...

Iti recomand Vesteda (www.vesteda.nl), comisionul este mic (295,- euro), nu se plateste depozit, iar apartamentele sunt super. Singura problema este ca, in functie de noroc , poti astepta intre 1-6 luni. Cea mai buna solutie este sa te duci direct la ei, sa le spui ca este urgent, etc.. Preturile apartamentelor sunt rezonabile - intre 500 si 650 de euro ptr un apartament de 3 camere.
Succes!

Getuta said...

Multumesc !

Unknown said...

In Romania, exista un site de anunturi de la proprietari, care face treaba foarte buna. Listezi casa, si la vanzare sau inchiriere nu platesti nici un comision. Sunt sigur ca exista si acolo astfel de servicii.